Sekretess på Arbetsförmedlingen?

Idag var jag på Arbetsförmedlingen (AF) i Solna för att bli ”inskriven” som arbetssökande. Ja. Jo. Det är dags för mig att se mig om efter nya uppdrag inom HR-branschen. Så om ni vill anställa en engagerad HR-medarbetare så är ni välkomna att höra av er!

Men nog om det.

På AF i Solna anmäler man sin ankomst och ärende ganska direkt innanför dörren. Jag kan förstå tanken, att anställda vid AF  inte vill missa en enda individ som kommer in. Men ändå. Där, precis innanför dörren, där alla andra hör vår dialog, ska jag alltså berätta vad jag har för ärende?

AF-medarbetare: Vad kan jag hjälpa dig med?

Jag: Jag vill anmäla mig som arbetssökande (skriva in mig på deras språk).

Den konversationen är ju rätt ofarlig och kan hållas med 1 vittne likväl som 30 st. Men andra ärenden? Förklaringar om varför en person missade sitt inbokade möte eller annat som verkligen kan innehålla otroligt privata inslag hålls ju på samma ställe. Är d verkligen en bra plan?

För övrigt har jag märkt att samma tendens finns inom vården, t ex vid receptionen på Hälsocentraler. Där får man berätta sitt namn, personnummer och vilken läkare man ska träffa där alla hör. Jag känner mig ibland, beroende på åkomma förstås, lite obekväm även där.

Tillbaka till AF. När jag väl fick möte med en handläggare och vi gått till ett rum där jag kunde berätta mer om mig själv knackade en av handläggarens kollegor på dörren till rummet. Hen kom in rummet och berättade försvårande omständigheter om en annan arbetssökande som jag är oklar över om jag borde ha hört. Jag gjorde mig så där lagom grå och genomskinlig och försökte att inte lyssna, men inte helt enkelt då jag satt i samma rum, bara en meter från personerna som pratade med varandra i vanlig samtalston.

Det var då det slog mig. Det här med sekretess. Är det inte intressant längre? Är det en storstadsgrej som jag hag missat, jag som kommer från mindre orter? Eller kan det vara så att kostnadsbesparingar och effektivitets-iver fått oss att glömma viktiga detaljer – integritet, respekt, värdighet?

3 reaktioner på ”Sekretess på Arbetsförmedlingen?

 1. Pernilla

  Nej det här med sekretess verkar inte finnas längre!!! Inom
  ett stort företag, som vi inte nämner vid namn, så klart!! Pga
  sekretess osv, här i Kalmar … Kan väl säga att det är ett företag
  som hyr ut bostäder med början på ” Kalmar…” Men ner säger vi
  inte så har vi ingenting sagt….. Men de har inte heller ngn som
  helst sekretess

  1. Vad tråkigt att läsa. Jag hade förstås hoppats på att det skulle vara något storstadssyndrom jag inte förstod som kom från mindre ort. Men då är det ju lika illa i hemstaden… Suck.

 2. Carmelo S. Mack

  När får vi se en arbetsförmedling som är verklighetsuppdaterad och i framkant? Där man hämtar sin information från nätverk som LinkedIn, och synkroniserar sina plattformar så allt blir färdigifyllt med ett knapptryck. En arbetsförmedling där de kan ta hand om oss mittilivetmedhögskoleutbildningsarbetslösa, som redan har datorvana, ett bra cv, och en gedigen utbildning. Vi som redan innan vi ens klivit innanför dörren, fyllt i vår profil, registrerat oss på alla rekryteringsfirmor som finns, sökt de jobb som ligger ute på marknaden och uppdaterat våra cvn på nätet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s