Lyx att arbeta hemifrån?

Idag fick jag tidningen Personal & Ledarskap i brevlådan. Där kunde jag läsa följande notis:

bild

 

Jag anar att Microsofts designer tänker utveckla IT-teknologin, även om jag kan ha förstått fel där. Teknikens under är fantastiska och jag letade mig tillbaka till när jag var 15 då jag aldrig hållit i en mobiltelefon, än mindre ägt en. Vad gäller datorer – What can I say? Min pappas kontorsdator på den tiden var gammal och utdaterad redan när han köpte den (begagnat förstås!). Nu finns tekniken överallt och vi räknar kallt med att den alltid ska finnas där, underlätta för oss och helst vara gratis.

Mina tankar vandrade vidare till en annan, men närliggande, tanke när jag hade läst notisen.

Om företag underlättar för sina anställda att arbeta hemifrån – vid vissa roller förutsätts det att arbetstiden fördelas mellan hemkontor och/eller bil + kunder – vem bär då ansvar för belastnings- och förslitningsskador pga av dåliga stolar, skrivbord, belysning, arbetsställning etc.?

Jag vet faktiskt inte. Logiken hos mig talar för både arbetsgivarens och arbetstagarens ansvar i frågan. Vad säger ni?

2 reaktioner på ”Lyx att arbeta hemifrån?

 1. Eva Wing

  Det är ju arbetsgivare som har ansvar för arbetsmiljön, sedan har medarbetaren ansvar för att följa de riktlinjer som finns och använda skydd och hjälpmedel som arbetsgivaren tillhandahåller. Att arbeta hemifrån ser jag som en förmån, eftersom jag är pendlare. Men jag är dålig på att arbeta hemifrån, behöver att träna på det. 😉

  1. Tack för din kommentar, Eva!

   Jo, jag är medveten om att arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön. Det känns väldigt glasklart när vi pratar om arbetsplatsen jag har hos företaget. Däremot är jag nyfiken på vad som gäller nu när vi arbetar lite varstans, på tåget, på flyget, på caféer, hemma eller annan plats. När en rehab-plan görs, vad är det som synas och ändras då? Är det alla arbetsplatser som den anställde kan tillgå, eller den som är i företagets byggnad?

   Jag är också dålig på att arbeta hemifrån, men jag uppskattar att möjligheten ofta funnits hos mina arbetsgivare. Ibland, när jag verkligen behöver djupdyka i något, arbetar jag hellre hemifrån. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s