Nytt fokus vid rekrytering?

Tidigare i veckan läste jag en HR-bilaga som följde med Svenska Dagbladet. Nu minns jag inte ens vad artikeln jag läste handlade om, men jag minns att jag läste en intervju eller artikel med arbetsmarknadsministern Hillevi Engström så gissningsvis var det något där som triggade mig.

Hur eller hur, mina tankar vandrade iväg till hur arbetsgivare och rekryterare har ändrat fokus när det kommer till att rekrytera in ny personal. Jag som inte längre är 20-25 kan minnas en tid när jag började söka arbete efter gymnasiet var slut. Vi pratar slutet 1990-tal. Då låg fokus vid många rekryteringar på den potential en medarbetare hade att göra ett bra arbete och inbringa ökad vinst till det rekryterande bolaget.

Nu verkar inte det fokus vara aktuellt längre. Idag ligger fokus vid rekryteringar helt klart på att göra en fullgod riskbedömning av den eventuellt duktiga kandidaten. Arbetsgivaren vill se gamla resultat från tidigare arbetsplatser, de vill se din brottsstatistik, de skulle gärna få möjlighet att kontakta både din husläkare och psykolog och dina gamla lärare. Allt för att arbetsgivaren eller rekryteraren tror att sådan gamla uppgifter om dig på något sätt ska säkerställa att du inte gör en enda blunder efter att du fått en anställning hos det rekryterande bolaget. Och det gör det kanske. I viss mån. Visst. Det kan avslöja en del om din karaktär. Vilken typ av värderingar du har haft och i mångt och mycket kommer att ha. Men blir det den garanti de så hett efterlängtar? Nej.

Varför inte det då? För det finns inga garantier.

Så. För mig visar en rekryterare eller arbetsgivare som ser till den potential en människa har att den personen har framtidstro och ett framtidstänk. Vad säger det om vårt arbetsliv att vi hellre tittar bakåt när vi försöker bygga framtiden än framåt? Vad får det för effekter för organisationerna om 10-20 år?

Jag har en gnagande känsla i maggropen att vi är inne på fel spår. Hur tänker ni?

4 reaktioner på ”Nytt fokus vid rekrytering?

  1. Det är ju egentligen helt sinnessjukt, att de går på tio år gamla ”meriter” Jag är så långt i från den människan som jag var för tioår sedan att det är som natt och dag! Jag är troligen inte ens samma människa idag som jag var för ett år sedan! Det finns ju någonting som heter att lära av sina misstag, samt att om man aldrig har misslykats så har du aldrig försökt! Det är ju en sådan de i så fall vill anställa, eller rättare sagt de vill att personen är sådan på pappret! jag har fuckat upp massa gånger jag har gått in i väggen 3 gånger, jag är stress känslig, jag har haft en abnorm alkoholkonsumtion osv. Så med andra ord på pappret är jag redan bränd! Eller så kan man se det som så att jag har kunskap att upptäcka arbetskolegor som håller på att knäcka sig själva innan dem gör det, eller skulle en kollega göra det så har jag mycket kunskap om hur man återhämtar sig. Jag har kunskap om vad som händer om du dricker för mycket. Ute över det så är jag en fantastisk medarbetare och så länge jag blir behandlad med en ömsesidig respekt en över lojal anställd! men den senaste meningen här över kommer aldrig till den nya sortens rekryterares kännedom för dem har redan kasserat mig långt innan det i processen. Men så kan väll jag många gånger tycka att det oftast finns ett fel i själva rekryteringsprocessen nämligen att man vet vad man vill ha, men inte vad man behöver! äh kanske är det här bara trött och bittert svammel, hur som jag tycker din annalys är intressant. Kan tycka att det är saker som både Göran Adlén @trendspanaren och Stefan Lidén @stefanliden har varit inne på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s