Det optimala profilfotot?

Jag har haft samma profilbild på LinkedIn i ca 2 år. Ibland har jag bytt bild men då använt bilder som varit ännu äldre. Normalt trivs jag inte med att bli ”seriöst fotograferad” för jag är självkritisk som få och tycker sällan jag får till den där optimala minen.

Häromdagen tog jag tag i problemet med mitt utdaterade profilfoto. Jag gjorde mig till, fixade håret, make-upen, klädseln, letade efter ljuset i rummet (en riktig fotograf hade troligen valt ett annat ljus men jag försökte i alla fall), jag poserade, tog massor av selfies och valde den jag upplevde blev den bästa. Ingen blev förstås bra nog i egen mening men jag var i alla fall tillräckligt nöjd för att lägga upp den som profilbild på LinkedIn. i min värld sa den ”jag är trevlig OCH kompetent” Ganska snabbt skrev en vän ”Bra foto” och allt var frid och fröjd.

Ett tag. Senare samma dag sa sambon ”Du kunde väl ha kostat på dig ett leende.”

Ja jo njae, eller jo, jag ler ju liksom i mjugg. Räcker inte det? Mitt svar till sambon höll på att bli ”Men mamma!” för det kändes som en kommentar mamma skulle kunna ha sagt. ”Du är ju så mycket sötare när du ler!”

Ja jo njae eller jo, det är jag ju. Men är det söt jag vill va på LinkedIn. Borde jag inte hellre vilja vara kompetent och stolt?

Nu har det gott ett par dagar. Utan att egentligen mena det tittar jag mer noga på mina kontakters profilbilder. Och de flesta ler, både kvinnor och män. Tjejer ler ännu mer.

Är det leendet som gör bilden? Är det så enkelt att alla bilder blir bra om någon ler? Jag har läst någonstans att våra blickar dras till bilden men personen som ler. Men om alla profilbilder har någon som ler? Blir det tvärtom då?

Hur tänker ni kring profilbilder? Vad vill ni att era bilder ska förmedla? Har ni någon hidden agenda eller tar ni en snabbselfie i farten och slänger ut?

Att jag överanalyserat profilbilden är väl vid det här läget uppenbart tydligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s