”Politisk depression”

När jag var liten gick jag i kyrkan. Min uppväxt var fylld av kristna värderingar. Älska din nästa så som dig själv, vi är alla lika värda, vi är alla Guds barn och vi är älskade. Det är så jag är uppfostrad även om de värderingarna har naggats i kanten en del, i och med att jag blivit äldre, tagit en del smällar i livet och givit några med förstås. Min grundtes idag är att som människor har vi alla ett stort värde. .

När jag var liten bad jag till Gud om att jag skulle få känna hans hjärta. Jag förstod så lite av det som lästes ur Bibeln. De gamla orden var för komplicerade för mig att ta till mig, att förstå, att greppa. Men känslor – det förstod jag. Jag var kanske 10 år då. Ingenting hände förstås. Inte då. Men nu när jag är äldre händer det ibland att jag få en känsla som på något sätt ligger utanför mig själv. Det är en känsla av sorg, hopplöshet men samtidigt en stor varm kärlek till ett land där jag vuxit upp, till ett samhälle som håller på att förgöra sig själv men kanske framförallt till en värld – en mänsklighet –  som inte förstår att allt tillhör alla. Länder är människans verk. Det är ett streck på en karta. En gräns som bara finns för att vi människor valt att acceptera att det är där gränsen ska vara. Vi människor har skapat många sådana gränser. Det handlar bland annat om kön, ras, politisk åskådning, religion och sexuell läggning. Den här känslan får jag ibland för mig, än idag fast jag borde veta bättre, är vad jag bad om att få känna då när jag var 10 år. Guds hjärta.

Maria Sveland kallar hennes liknande känsla för ”Politisk depression”. Det är en tankeväckande text hon skriver. Den är lång. För lång. Den är vänstervriden. För vänstervriden. Men om jag bortser från det griper texten tag om mitt inre, väcker tankar och får mig att önska något mer och bättre för den här världen vi lever i. Och jag känner åter igen den där känslan av sorg, hopplöshet men samtidigt en stor varm kärlek till en mänsklighet som just nu verkar vara förvirrad, rädd och skadeskjuten.

Ett utdrag:

”I nättråden omtalades kvinnor som ’sliddjur’ vars enda existensberättigande bestod i att reproducera rasen. Och till och med den funktionen ifrågasattes, eftersom svenska kvinnor ansågs ’rasblanda’ för mycket och därför borde avrättas för förräderi.”

Hatet mot Turteaterns uppsättning av Scum-manifestet gick i samma anda. Både Pär Ström och Pelle Billing skapade ett drev på sina bloggar som flera andra antifeministiska bloggare snabbt anslöt sig till och skrev egna texter på samma tema. Förutom en våg av protester och demonstrationer uttalades rena dödshot. Längst gick bloggaren ”Medborgare X” som skrev:

”För visst är det så att inte enbart en våldtagen feminist är en bra feminist. En mördad feminist är en ännu bättre feminist. Varför inte börja med Andrea Edwards själv.”

7 reaktioner på ””Politisk depression”

 1. Jag blir också deprimerad politiskt, offentligt och privat.

  Maria Sveland är orolig och försöker beskriva sin oro på ett sätt som vardagsmänniskan skall förstå. Hon kanske har fel (framför allt i sin historiska okunskap om varifrån andra världskrigets ideologier kommer ifrån) men det är fantastiskt att någon äntligen vågar kalla Marcus Birro och skäggmonstret Knausgård för nazistsvin. Alla facebooktummar upp för det!!

  1. Jenny

   Gud så bra skrivet. Jag håller verkligen med. Förstår inte att Marcus Birro får fortsätta komma till tals. Varför är det ingen som sätter stopp för honom. Han borde inte få skriva i tidningar och vara med i tv. Det är något fel på samhället när den typen av konservativa svin har rätt att föra ut sina sjuka åsikter. Kvinnohatare som han borde bara försvinna från jordens yta.

   1. pissenisse

    Jag håller ytterst sällan med Marcus Birro. Uppriktigt sagt tycker jag rätt illa om honom.
    Jag håller dock ännu mindre med dig.

    Men, jag är beredd att slåss för både din och Marcus Birros rätt att uttala sig, samt för rätten att få vara kvar på jordens yta.

    Det är något fel på samhället när man börjar förbjuda folk att uttrycka sina åsikter och dessutom anser att folk med vissa åsikter bör utplånas. Vad är nästa steg? Utplåna folk pga religion eller etnisk tillhörighet?

   2. pissenisse

    pissenisse tycker det är lite synd att Jenny bara vräker ur sig HAT utan att bemöta repliker.

    Hur är det Jenny? Är det enbart du som får framföra dina åsikter? Är alla som inte tycker som du ”konservativa svin” och ”kvinnohatare” som inte bör ha rätt att uttala sina åsikter?
    Samt bör försvinna från jordens yta?

    Efter ett sådant uttalande så kan man tycka att Nazismen, Fascismen eller den värsta kommunismen skulle passa dig rätt bra. Lite etnisk rensing i Ruwanda kanske, eller lite bombning i Gaza skulle smaka mumma?

    Jupp! Avrätta alla som inte har de korrekta åsikterna, dvs de samma som du har, Då får vi en bättre värld, och vi slipper Marcus Birro.

 2. KH

  Jag är också rädd och deprimerad. Jag är rädd när jag ser utvecklingen i vårt land. Jag ligger sömnlös på nätterna för att jag är rädd att kallas rasist bara för att jag vill diskutera om vilken politik som är bra för Sverige.
  När jag ser saker som inte fungerar vill jag diskutera om dem, men jag får inte, för människor som Maria Sveland sätter munkavle på mig. De kopplar ihop mig med extremister och nazister för att jag tror att det finns en övre gräns för hur många invandrare Sverige kan välkomna.

  För mig verkar Maria Sveland vara en skadeskjuten duva. Vad är det som har drabbat henne i det förgångna som får henne att göra som hon gör. Jag förstår inte och jag blir ledsen.

 3. wot

  Medborgare Xs inlägg var en travesti på SCUM-manifestet. Att hon (och du?) uppfattar det som hatiskt men inte SCUM-manifestet säger väl en hel del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s