Forts. på Utbildningsidealism.

Självklart ska alla som utbildat sig få lön. Men kanske inte vid första anställningen efter avklarad utbildning.

Så avslutade jag mitt tidigare inlägg – Universitetsidealism. Under dagen har det pågått en debatt kring detta och Gisela har sammanfattat de problematiseringar som togs upp på ett bra sätt i sitt inlägg Ska nyexade ta lån för att jobba? Det var för övrigt en av de trevligaste debatter jag varit med om på länge. Tack för det! 🙂

Jag vill dock poängtera att jag personligen inte anser att det är rätt att arbetsgivare vill utnyttja nyexad arbetskraft gratis. Om jag fick styra Sverige skulle den arbetsrättsliga grundregeln ”Lön för arbete” gälla alla. Unga, gamla, icke-utbildade, nyexade – samtliga!

Nu är världen och samhället vi lever i inte den bästa av världar. Arbetsgivare nyttjar arbetskraft. Vissa arbetsgivare utnyttjar arbetskraft. Varför? För att de kan. Gisela gör en bra poäng när hon skriver Ju fler nyexade som jobbar gratis desto mer kommer ni behöva jobba gratis. Förstås.

Under min utbildning kom den här frågan upp vid ett flertal tillfällen. Flera studenter önskade sig någon form av praktiktermin på utbildning, att vår utbildning borde förlängas till 7 terminer, varav 1 termin då skulle gå till praktik. Lärarna var inte eniga. En del kunde se fördelar med att just få ett bra CV-tillägg, medan andra lärare hävdade att yrket skulle urholkas. Ska jag vara helt ärlig vet jag inte ens om frågan är något problem i samhället idag. Eller någonsin kommer att bli. Men det är uppenbarligen en fråga som berör många.

Det jag funderar mest på är följande. När nästan alla pushats att läsa på högskola/universitet, vad blir det unika i vårt CV? Är det att vi kanske varit ledare för någon gymnastikgrupp 10 år tidigare för att vi råkade hamna på en sån position som tonåring? Är det att vi dansat och sjungit i olika skolshower och därmed visat vår kreativitet?

När inte längre kan briljera med utbildning (då nästan alla andra också har en), när vi inte har erfarenhet då många kommer direkt från skolvärlden, vad kommer att bli det eftertraktansvärda då? Är det personlighet? Är det karaktärsdrag? Blir det hälsodeklarationer? Psykologiska tester? Stresstålighets-tester?

Kanske är det övertron på ett välformulerat CV som är den framtida förloraren? Eller vad tror ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s