Medicinering av ADHD Strattera

Nu har jag börjat medicinera min ADHD igen, denna gång med Strattera, dvs Atomoxetin. Det ska vara en mild medicin har jag förstått, och samtidigt en svår medicin att få testa. Läkarna verkar ovilliga att skriva ut den, har förstått nu att det beror på att många med ADHD upplever den som FÖR mild. Men efter att ha fått berätta min medicinhistorik för min nya läkare (pga att jag flyttat till ny ort sedan jag medicinerade förra gången) kom vi fram till att vi börjar med Strattera. Eller medicinhistorik, det handlar nog mer om min historik med många och tydliga biverkningar från de som innehåller centralstimulerande ämnen…

Jag har ätit den i drygt en vecka nu. När jag skulle starta frågade jag om det var något särskilt jag borde tänka på när jag åt dem. Min läkare sa lugnande att nej, den är så mild och du börjar ju med halv dos (inkörningsfas) så du kommer nog inte ens märka av dem… Så enkelt var det förstås inte. Men – biverkningarna var mycket mildare än vid de andra och nu, efter drygt en veckas användning, märker jag inte av dem alls. Mer än lite muntorrhet då och då. Det kan jag leva med. 🙂

Min biverkningar har främst bestått av en konstig pirrande känsla från hjässan, ned i nacke och rygg. Det återkom varje dag efter intag så hänger helt klart ihop med tabletterna. Även darrningar (som vid överdos av koffein), illamående, värmevallningar varvat med frossa, kalla fingrar, tår och näsa efterföljt av mörkt röda fingrar och näsa. Svårt att sova (tar tabletterna på morgonen). Har ju alltid mer eller mindre problem med sömnen men blir hjälpt av Melatonin. Jag upplever dock att melatoninet fick mindre effekt när började med Strattera så hade svårt att somna, sov väldigt lätt och vaknade tidigare än vanligt. Men tack vara Strattera var jag inte trött mentalt av sömnbristen. Så det fungerade ändå.

Jag försöker intala mig att jag inte kan känna av någon mental effekt ännu. Men just det där, att jag känner mig mindre mentalt sliten efter långa arbetsdagar, vi hade även kick-off på jobbet under denna tid och klarade de dagarna bättre än vanligt också. Det få mig ändå att hoppas att om jag kan känna biverkningar kan jag kanske även märka av små positiva effekter också?

Utan att jag nämnt något om mina funderingar om eventuella positiva effekter för min man så nämnde han själv att han upplevde mig som lugnare, mer tillfreds efter ca 5 dagars med medicinering. Så kanske är det här ”min medicin”? Den som funkar för mig? Där biverkningarna inte är värre än den positiva effekt den kommer föra med sig när det är fullt fungerande?

Det var precis såhär jag fick ADHD-mediciner beskrivet för mig i början av mina försök. Att man själv inte märker av så stor skillnad men ens omgivning märker det. Hittills har det inte fungerat så för mig… Men nu verkar det vara möjligt! Håll gärna tummarna för mig framåt. Om någon vecka är det dags för mig att gå upp till full dos. Förhoppningsvis går biverkningarna över lika fort då som nu på halv-fart.

Jag håller tummarna, Gör det gärna ni också!

2 reaktioner på ”Medicinering av ADHD Strattera

 1. Ann-Sofie

  Jag har också nyligen börjat med Strattera. Har fått iskalla händer och fötter. Frågan är om det är en övergående biverkning eller om det kommer hålla i sig. Fryser konstant!
  Annars märker jag av lite illamående och halsbränna, men inte värre än att jag står ut.
  Häromkvällen när jag frusit en hel dag blev jag plötsligt blossande varm och fick en röd näsa. Märkliga biverkningar! Men att ha iskalla händer är det jag upplever som jobbigast, iaf just nu. Tar 30 mg nu och nästa vecka ökar jag till 40.

  1. För mig var det till viss del övergående, dvs det blev bättre, men har fortfarande kalla fingrar och tår emellanåt. Inte lika kalla däremot. 👍
   Jag kan däremot märka att jag som innan medicinering ständigt var ganska varmblodig nu är mer frusen av mig. Har gärna filt på mig i soffan tex, vilket jag inte haft innan. Så något i blodcirkulationen verkar ha förändrats. Jag får se om det återgår med tiden eller inte… kan leva med det å andra sidan. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s