En av mina Karin Boye-favoriter

För en vecka sedan firade jag min då nalkande 40-årsdag. Min man höll ett fint, och för mig känslosamt, tal där han nämnde Karin Boyes dikt ”I Rörelse”.

Så här, några dagar senare, kom jag att tänka på en av mina egna favoritdikter skriven av Boye. Jag snubblade på den i skolbiblioteket under åren i musikgymnasium, jag kan ha varit ca 18 år då. Vid den tiden visste jag inget om den ADHD-diagnos jag skulle få nästan 20 år senare. När jag nu läser dikten igen inser jag hur otroligt talande den dikten är. Den beskriver mitt eget kaos inombords väl, det som jag fajtats med genom hela livet. Vid 18 visste jag inte ens om att jag var i en ständig fajt med mig själv och omvärlden, men med åren blev det förstås allt mer tydligt.

Hur eller hur. Jag bjuder er på min favorit ”Till en sfinx”:

Du liknar snäckan i kylig damm,
där aldrig solstrålar strömma.
Hon kryper aldrig ur skalet fram,
hon kan ej fängelset glömma,
hon kan blott gömma
sitt djupsta väsen
och stordåd drömma
bland vattengräsen,
men aldrig helt
och ouppdelt
sig själv i ord eller handling tömma.

Ditt tal är bräddat med ironi.
Du söker skyla
med låtsad kyla
den livets värme, som bor däri.
Men rösten bävar
i sällsam vekhet.
En rodnad svävar
bakom kindens blekhet.
Ett eldhav brinner
i hemlighet
där ingen vet,
dit ingen hinner.

Du är för spröd och för känsligt vek
för alla missljud som skära:
du måste pansar bära
i livets hårdhänta lek.
Du liknar snäckan i kylig damm,
som aldrig kryper ur skalet fram,
så ouppnåelig,
så oförståelig,
att ingen kommer dig nära.

Nuförtiden tillåter jag faktiskt en del människor att komma mig nära. Det är inte lätt för mig, det kommer inte självklart. Det är en sak att få kontakt med nya människor, den biten kan jag väl. Men att ha välfungerande, hållbara och långsiktiga relationer har för mig varit en svårknäckt ekvation. Men – tack och lov blir jag bättre och bättre på att lita både på mig själv och andra, att vara mindre hård/kylig och mera varm och förstående. Kärlek från andra (och mig själv) plus ökad självinsikt är en välgörande kombination. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s